30 Kasım 2009 Pazartesi

Geleceğin Patronu Sertaçhan


http://sertachanerat.blogspot.com/

Bloğu ziyaret ediniz.. Geleceğin patronuyla iletişime geçiniz.!

20 Kasım 2009 Cuma

http://www.dijimecmua.com/

Turkish time gibi bir çok dergi e-mecmuada.

Yeni ürün geliştirmenin temel ilkeleri

KOBİ'lerin pazara yeni bir ürün sunarken dikkat etmesi gereken 3 temel unsur
bulunuyor. Pazara sunmaya hazırlandığınız ürün,
*Ya işletme bilimindeki tanımıyla 'niş' bir pazara yönelik olmalı
*Ya, mevcut ürünlerden birinin yeni versiyonu, ya da onun devamı olmalı
*Ya da pazardaki diğer ürünlerle rekabete yönelik yenilikçi bir özelliğe
sahip bulunmaladır.
Küçük şirketlerin yenilikçi bir ürün geliştirmeleri, teknolojik alanda
büyüklerle rekabet etmeleri kolay olmadığı için genellikle mümkün değildir.
O nedenle, KOBİ'lerin pazara sunduğu ürünlerin başarısı, 'niş' pazarı
bulabilmelerinden geçer.

Küçük ya da çok özel ilgi alanlarına hitap eden 'niş' pazar segment'leri
genellikle büyük şirketlerin ilgisini çekmez. Bunun da bir kaç nedeni
vardır.

*Öncelikle, büyükler, küçük şirketlerin bu çok özel alandaki uzmanlığından
çekinirler.

*Kimi durumlarda ise, 'niş' alan bölgesel ölçeklidir ve o alanda faaliyet
gösteren küçük şirketin o bölgeye ilişkin engin bir deneyimi vardır.

*Veya 'niş' pazardaki şirketin, dağıtım kanalları konusunda büyük bir gücü
vardır; büyük şirket dağıtım kanalında aynı güce ulaşmasının büyük bir
yatırım gerektirdiğini farkeder.

*Ve son olarak, 'niş' alan, büyük şirket için yeterince karlı değildir...

Ama her durumda küçük girişimciler, pazara yeni ürün sunmanın gerektirdiği
maliyetleri ne oranda karşılaybildiklerini dikkatli bir şekilde
değerlendirmelidir.

Bu maliyetler:

*Yenilik yapmak
*Yeni ürün geliştirmeye yönelik araştırma geliştirme faaliyetlerine kaynak
ayırmak
*Tüketicileri yeni ürüne ilişkin olarak eğitecek tanıtım faaliyetine bütçe
ayırmak
*Ve yeni ürüne ilişkin reklam çalışmaları yapmaktır.

Bu çalışmalar gerçekleştirilmeden pazara sunulan ürünlerin başarısı,
talihten öte bir şey değildir ve bir dahaki sefere aynı başarının
tekrarlanma ihtimali son derece zayıftır.

Referans: http://www.turkticaret.net/business_center/haber.php?id=174

Kariyer.net genel müdürü Yusuf AZOZ ile geleceğin iş alanları ve unisbul.com 'un konumu üzerine sohbet ettik.


Yusuf Azoz kimdir?



Kariyer.net Internet üzerinden iş ve eleman bulmayı sağlayan bunun yanısıra İnsan Kaynakları alanında önemli bir içerik sağlayacı olan bir girişim. Türkiye’de en çok kullanıcıya sahip web sitelerinden biri olan Kariyer.net genel müdürü Yusuf Azoz’la hizmetleri ve iş bulmanın incelikleri üzerine söyleşi gerçekleştirdik

Geçen sene Kariyer.net’e katılarak Genel Müdür görevini yürütmeye başladınız, öncesinde ise Telekomünikasyon sektöründe yöneticilik yaptınız, kariyer serüveninizi dinleyebilir miyiz ?

Boğaziçi Üniversitesi Elektrik/Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden mezun olduktan sonra, yüksek lisansımı ABD’de Pennsylvania State Üniversitesi'nde elektrik mühendisliği üzerine yaptım. İş hayatıma ABD’de başladım. Bell Labs kökenli Telcordia Technologies'de katma değerli servisler alanında da üst düzey danışmanlık görevinde bulundum. 2001-2007 yılları arasında Turkcell'de katma değerli servislerin büyümesi ve gelişmesinde farklı görevler üstlendim. Kariyer.net Genel Müdürü olarak görevime başlamadan önce Turkcell Katma Değerli Servisler’de Bireysel Servisler Bölüm Başkanlığı yapmaktaydım.

Kariyer.net şirketler, iş arayanlar, İnsan Kaynakları şirketleri gibi birçok farklı paydaş için direkt veya dolaylı değer yaratıyor. Siz kendi müşterinizi ve ana hizmet alanınızı nasıl tanımlayabilirsiniz?

Kariyer.net olarak kurulduğumuz 1999 yılından bu yana ülkemizde insan kaynakları hizmetlerinin internet ortamına taşınmasına öncülük ediyoruz. İş arayan adaylarla personel arayan işverenleri internet ortamında bir araya getiren mükemmel bir sisteme sahibiz. . Sadece iş ilanı yayınlamak için bir platform oluşturmakla kalmıyor, iş arayanların başvurularını en hızlı ve etkin şekilde gerçekleştirmesini, işveren tarafından başvuruların yönetilmesini ve en doğru adaya en kısa sürede ulaşmasını sağlayan eksiksiz bir altyapı sunuyoruz.

Biz kendimizi işverenler ve iş arayan adaylar arasında bir köprü olarak görüyoruz. Aynı zamanda da hem işverenlere hem de adaylara yönelik bir bilgi platformu olarak da üzerimize düşen görevleri en ince ayrıntısına kadar yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu çerçevede, 2007 yılında yaptığımız etkinlikler, sektörlere ve bölgelere özel projeler, kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, yerel ofislerimiz ve sitemizdeki bilgi yüklü sektörel sayfalarımızla insan kaynakları sektörü için tam anlamıyla bir değer yarattığımızı düşünüyorum.

Şirketler ilanlara gelen cevaplar dışında veritabanınızı da sorgulayabiliyorlar. Şirketler en çok hangi kriterler üzerinden arama yaparlar? Kullanıcılar özgeçmişlerini oluştururken bu bağlamda nelere dikkat etmelidir?

Şirketler eğitim durumu, iş deneyimi gibi alanlara yönelik aramaları sıkça yapıyorlar ama bunların yanı sıra işin gerektirdiği niteliklere yönelik farklı kriterler de söz konusu oluyor tabii ki. Bu nedenle özgeçmişlerin titizlikle ve önerilen tüm alanların doldurularak hazırlanması büyük önem taşıyor. Özgeçmişin fotoğraflı olması işverenlerin aradığı bir özelliktir. Fotoğraf, ne çok ciddi, ne çok laubali olmalı. Başvurulara ön yazı eklemek, adayın kendini ifade etmesi için olumlu bir adım olabiliyor. Bunu yaparken uzun ve detaylı bilgi veren cümlelerden kaçınmak gerekir.

Özgeçmiş, mutlaka güncel olmalıdır. Özgeçmiş, adayın uzmanlığı ve deneyimlerine göre bir, iki ya da çok nadiren üç sayfa uzunluğunda olabilir. Adaylar, özgeçmişlerini bir ürünün reklam aracıymış gibi düşünmeli. Özgeçmişinizi görecek kişi, kısa bir süre içinde özgeçmişinizi gözden geçirerek sizin şirket için neler yapabileceğiniz konusunda ilk izlenimini edinir.. Özgeçmişinize neyi hedeflediğinizi açıkça ortaya koyacak bir mesajla başlayın. Özgeçmişinizin üçte birini, kolay okunabilir ve ilgi çekici bir formatta kişisel özelliklerinize ayırın.

Güçlü bir özgeçmiş tasarımı, okuyanı kendine çeker. Kötü düzenlenmiş ve okunması zor bir özgeçmiş, muhtemelen ihmal edilir; okuyan hakkınızda bilgi edinemez. Kariyer.net’te işverenlerin özellikle dikkat ettiği kriterler doğrultusunda düzenli ve kullanışlı bir özgeçmiş şablonu bulunuyor.

Özgeçmişlerde cümle yapısının doğruluğuna ve düzgün imlaya özen gösterin. Başarıyla tamamladıklarınızı yazmaktan çekinmeyin, çünkü belki bir daha asla bu fırsatı yakalayamayacaksınız. İlgi alanları, ödüller, gönüllü faaliyetler, yayınlanmış eserler gibi bilgiler başvurulan iş ya da kariyer hedefleri açısından önem taşıyorsa anlatılmalıdır.

Kariyer.net olarak ‘Recruitment Network’ adında uluslararası birliğin de üyesisiniz, bu birliğin amacı nedir?

Network sistemine katılmakla küresel bir online İK sistemi içerisinde yer alıyoruz. İngiltere, İsviçre, Almanya, Polonya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, İtalya da dahil olmak üzere 24 Avrupa ülkesinin lider online insan kaynakları sitesini bir araya getiren Network, işverenlerin global istihdam ihtiyaçlarına, üye firmaların yerel tecrübeleri ile çözümler sunuyor. Kariyer.net kullanıcıları sitemiz üzerinden bu 24 ülkede faaliyet gösteren firmaların ihtiyaçlarına yönelik ilanlara da ulaşabiliyorlar. Aynı zamanda yurtdışında yatırım faaliyetinde bulunan firmaların da yurtdışında yatırım yaptıkları ülkeye yerel insan kaynağı ihtiyacına da Recruitment Network üzerinden cevap vermemiz mümkün.

Elinizdeki iş alanları sıklık verilerinden herhangi bir analiz çıkarıyor musunuz?. İlgili eğitimi almış bir kişi için bugünlerde en hızlı iş bulabileceği sektör hangileridir sizce?

Elimizdeki Türkiye’deki istihdam hareketleri ile ilgili muazzam bir bilgi var, ve bu bilgiyi sürekli analiz ederek gerek iş arayan adaylarımıza gerekse işveren müşterilerimize yönelik daha iyi hizmet vermek için bu bilgiyi kullanıyoruz.

Son dönemde özellikle mağazacılık ve perakendecilik sektöründe önemli bir hareketlilik söz konusu. Bunun yanı sıra yabancı sermayenin ilgi gösterdiği alanlarda da hareketlilik görülebilir. Son yıllarda özellikle bilişim ve telekomünikasyon alanlarında hizmet veren firmalar önemli atılım içindeler.

Perakendecilik ve mağazacılık sektöründe en çok aranan pozisyonlar satış danışmanlığı, kasiyerlik ve mağaza müdürlüğü gibi alanlarda yoğunlaşıyor. Teknoloji firmaları en çok yazılım uzmanı arıyor. Nitelikli elemanın en zor bulunduğu sektörün bilişim sektörü olduğunu söyleyebiliriz.

Bankacılık ve finans sektöründe son dönemde yaşanan hareketlilik, işe alım cephesinde de görülüyor. Bu alanda kurumsal ve bireysel pazarlamacılar ile beraber finansal hizmet satışçıları, risk yöneticileri, bireysel ürün yöneticileri, hazine ve menkul değerler yöneticileri, kredi kartı satışçıları gibi bankacılıkla ilgili neredeyse tüm pozisyonlarda ilan yayınlanıyor. Fakat, ağırlığın satış ile ilgili pozisyonlarda olduğunun da altını çizmek gerekir. Çağrı merkezi hizmetlerinin gitgide önem kazanmasıyla birlikte, bu görev için müşteri temsilcileri de aranıyor.

Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler. Eklemek istedikleriniz var mı?

Kariyer.net olarak yeni ürün ve hizmetlerimizle sektörümüzde öncü rol üstleniyoruz. . Bu çerçevede yakın zamanda hayata geçirdiğimiz ‘’Robot İK’’ hizmetinden söz etmek isterim. Şirketlerin özgeçmiş incelemek için yaptıkları tüm manuel işlemleri otomatikleştiren Robot İK ile hem şirketlerin insan kaynakları profesyonellerinin daha etkin çalışmasını hem de aradıkları adaylara çok daha kolay ulaşmasını sağlıyoruz. Robot İK, gelen başvuruları önceden belirlenen kriterlere göre otomatik olarak ayrıştırıyor ve farklı gruplarda topluyor. İstenirse, gruplara göre tanımlanan cevap mektuplarını da adaylara gönderiyor. Kısacası eskiden manuel olarak yapılan tüm işlemler otomatikleşiyor ve daha da fazla zaman kazanılıyor.

Son olarak geçtiğimiz hafta lanse ettiğimiz ve iş arayanlara cepten kariyer.net’e ulaşmalarını mümkün kılan servisimizden bahsetmek isterim. Adaylarımız artık cep telefonlarından wap.kariyer.net adresine girerek sağladığımız hizmetten yararlanabilecekler. Böylece hem adaylarımızın iş fırsatlarına her an her yerden ulaşabilmelerini, hem de beraber çalıştığımız firmaların iş ilanlarına daha hızlı ve etkin geri dönüş almalarını hedefliyoruz.

18 Kasım 2009 Çarşamba

15 Kasım 2009 Pazar

etohum girişimcilik kampından

Bu günkü etohum girişimcilik kampının konuklarından avukat Erdem Türkekul fikri mülkiyet haklarından bahsetti. En çok sorulan sorular arasında " Avrupa'da olan bir internet iş fikrini Türkiye'ye getirmek istiyorum. veya Türkiye'deki bir işin aynısını yapmak istiyorum. bunu yapabilir miyim.? Evet. Çünkü internet fikirlerine patent alamıyorsunuz. Sizin yaptığınız bir projenin aynısını çok daha fazla maliyetle birisi gelir, sizden daha iyi yapabilir. Yalnız sizin sitenizdeki resimlerin, tasarımının aynısını yapamaz. Sadece bu konuda hakkınız var.

Turkcell vb. birçok şirkette proje yöneticiliği gibi işlerde bulunan Altuğ Acar ise, Turkcell gibi şirketlerin aslında girişimcileri destekleme isteği olduğunu, ancak girişimcilerin Turkcell'den para istediğini, Turkcell'in ise para veren bir yapısının olmadığını bahsetti. Turkcell kontör satıyorsa, ondan kontör isteyin.. Yani firmalardan birşey isterken onlar ne yapıyorsa onu isteyin. Yapmadıkları şeyi isterseniz sizin için bu zor olacaktır. Mesela, broşür bastıracaksınız. Lokantaya gidip broşür için destek istemek yerine, matbaacıya gidip destek isteyin. Çünkü unisbul.com olarak biz bunu yapıyoruz.

Çağlar EROL ise bir yazılım projesinde eğer yazılımcı değilseniz kendinize yazılım bilen bir ortak alın. Eğer paranız yoksa işe o şekilde başlamanızın sizin için artısı olacaktır kanaatinde. Aslında bu fikir benim geçenlerde bahsetmiş olduğum Unisbul toplantıları kapsamında yapmayı planladığım "fikir sahibi öğrenci" - "yazılmcı öğrenci" buluşmasından başka bir şey değil.
Burak Büyükdemir'e göre ise eğer hissenizi yazılımcıya dağıtmayla başlıyacaksanız bunun sonu gelmez. En sonda elinizde hiçbir şeyiniz kalmaz..

Bir işi yaparken reklamdan para kazanacağım diye yapmayın diyor gittigidiyor ve cimri.com 'un ortağı Aydonat Atasever. Çünkü Türkiye'de reklam pastası zaten küçük. Avrupa'daki gibi büyük değil. 2012 'de internet sektörünün top yapacağını belirtiyor.

1 Kasım 2009 Pazar

İstanbul Oyuncak Müzesinden (Sunay Akın)

Bu gün 01 Kasım 2009. Önceden haberleştiğimiz üzere Kariyer Koçu Yasemin Hanımla birlikte Sunay Akın'ın açmış olduğu oyuncak müzesinde buluşma kararı aldık. Ortağım, Kankam Uğur'la beraber Göztepe'deki oyuncak müzesinde saat 14.00 de giriş yaptık.
İlk defa bir oyuncak müzesine gitmek heyecan vericiydi. Yabancı sinemalarda gördüğüm oyuncak müzelerinden çok etkilenirdim. İlk girdiğim katta pek heyecan verici bir oyuncakla karşılaşmadım ta ki diğer katlara göz atıncaya kadar. El yapımı döner kebab birden heyecan uyandırmaya başladı ki, temel reisi görmemle bu heyecanım ikiye katlandı. Arkadan gelen tren ve kuş sesleri müzeye romantik bir hava katıyor.

Şarap mahzeni ve şişelerinden oluşan oyuncak bir oda ve etlerle donatılmış bir kasap görmek dikkatimi onlara yoğunlaştırdı.

Müzenin sonunda izlemiş olduğumuz 18 dakikalık yeşilçam sinemalarında oyuncaklar belgeseli izlemeye değerdi.

Eğlenceli, güzel bir pazar günü geçirmemize sebeb olan Yasemin Sungur (http://www.yaseminsungur.com/), Fatmanur Erdoğan (http://kariyeryolculugu.com/blog/) ve arkadaşlarına teşekkürler.

Her ne kadar ilk başta sıkıcı gelse de müzede kendimden birşeyler bulduğumda heyecan verici bir ortam oluştu. Böyle güzel bir müzeyi bizlere, Türk halkına sağladığı için Sunay Akın'a burdan teşekkürlerimi iletiyor, başarılarını diliyorum.