25 Ocak 2010 Pazartesi

PART-TIME çalış hayata çabuk alış


İŞ ARARKEN ‘İŞ BULAN’ OLDULAR
Okurken çalışmak için kapı kapı dolaşıp ‘part time’ iş arayan iki Yıldız Teknik öğrencisi, başkaları da zorlanmasın diyerek bir site kurup üniversitelileri şirketlerle buluşturdu. 45 bin öğrencinin üye olduğu site sayesinde 3 bin kişi iş ve staj imkânı buldu.

Her yıl milyonlarca genç, üniversite hayaliyle yaşıyor. Ancak iş, sınavı kazanmakla bitmiyor. Bir fakülteye kapak atmak kesinlikle ulaşılması gereken zirve değil, aksine zorlu ve yorucu maratonun ilk adımları olarak karşımıza çıkıyor.
Bir kere çoğu öğrenci hayatın gerçekleriyle (maddi sıkıntılarla) bu dönemde tanışıyor. Öyle ya, baba parası bir yere kadar. Yurt/ev kirası, harç, yemek parası, ulaşım gideri derken para suyunu çekiveriyor. Burs imkanları da kısıtlı olunca gözler üniversite panolarına, eleman arayan mağaza vitrinlerine, gazete ilanlarına, varsa tanıdık telefonlarına takılıyor.
‘Ne yapsam da bir part-time iş bulsam’ diye düşünüp duruyorsunuz.

WWW.UNISBUL.COM
Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü dördüncü sınıf öğrencileri Cemil Erol ve Uğur Akkuş’un hikayesi de böyle kara kara düşünürken ortaya çıkmış. Cemil Erol’un babası işçi, Uğur Akkuş’unki ise esnaf.
Kapı kapı gezip part time iş arayan ikili, bir internet sitesi kurup çalışmak isteyen üniversitelileri işverenlerle buluşturmayı planlamış. Mayıs 2008’de http://www.unisbul.com adlı siteyi faaliyete geçiren öğrenciler, “Part time çalış hayata çabuk alış!” sloganıyla kısa sürede 45 bin öğrenciye ulaşmış. Üniversite sıralarında başlayan bu müteşebbislik örneğini Cemil Erol’dan dinledik:

BİN ŞİRKETE ULAŞTIK
“Ben Kastamonu’dan geldim. İlk zamanlar İstanbul’u bilmiyorduk. Ama bir şeyler yapma hedefimiz her zaman vardı. Aile bütçeleri sınırlı olduğu için okurken çalışmaya karar verdik. Fakat iş bulmakta zorlanıyorduk. Üniversite panolarında çeşitli firmaların eleman ilanları asılıydı. Bu arada öğrencilerden de iş arayanlar var. Bunun üzerine bir fikir uyandı bizde, neden şirketlerle öğrencileri buluşturmayalım dedik. Siteyi yayın hayatına geçirip firmaları dolaştık. Bin şirkete ulaştık. Kendimizi tanıttık, fikirlerini aldık. Üniversite öğrencilerinden ne arıyorsunuz diye sorduk. Önce küçük firmalardan başladık ve onların ihtiyaçlarını analiz ettik. Site kendi kendini tanıttı ve 1.5 senede 45 bin üyeye ulaştık. Türkiye’nin bütün üniversitelerinden üyemiz var, günlük tıklanma sayısı 2000 -2500 civarında. Google’da “part time” diye iş arayan ilk bizi buluyor.
Üniversite öğrencileri okumuş işsiz olmak istemiyor. Bunun için bir an önce çalışmaya başlayayım, piyasayı yoklayayım diyor. Kimisi bunu stajla, kimi part time çalışarak deniyor. Özellikle Anadolu’dan gelen öğrencilerden çok talep var. En fazla üyemiz İstanbul’dan. Daha sonra Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Muğla, Samsun takip ediyor. Şu ana kadar 3000 öğrenciye iş ve staj imkanı sağladık. Keşke firmalar daha fazla üniversite öğrencisi çalıştırsa da onları yönlendirebilsek.
Temasa geçip teşekkür edenler oluyor. Bizim için bu mutluluğun tarifi yok. Büyük kariyer sitelerine giriyorlar herkes tecrübeli, askerliğini tamamlamış eleman istiyor. Bizde ise önemli olan işi yapabilmen.

ÖNCE TURİZMCİ KEŞFETTİ
Öğrenciler standlarda durabiliyor, üniversitelerde şirketlerin temsilciliğini yapabiliyorlar, şirketlere internet sitesi kurabiliyor, çocuklara “etüt abla”lık yapabiliyorlar. Özellikle yazın otellerin havuzlarında, eğlence bölümlerinde çalışacak üniversiteli arayan turizm şirketleri büyük ilgi gösterdi. Bu bir nevi burs. Hem şirketler işini yaptırıyor, hem üniversiteli harçlığını çıkarıyor. Bugünün öğrencileri, geleceğin patronu. Özellikle firmaların bunu böyle düşünerek değerlendirmesini istiyoruz.
Röportajlar yapıyor, örnek başarı hikayeleri anlatıyoruz. Gençler ilanları facebook üzerinden paylaşabiliyor ve işyerleri hakkında tecrübelerini anlatıyor.”




SPONSOR ARIYORUZ
Cemil Erol, mezun olduktan sonra işi ilerletmeyi düşündüklerini söylüyor. “Ancak” diyor, “Büyük bir şirketin desteği şart, bu sebeple sponsor arıyoruz. Genç girişimcilere sahip çıkılması gerekiyor. Bu manada gençlerin sesi olduğu için Türkiye Gazetesine çok teşekkür ediyorum.”



http://www.turkiyegazetesi.com.tr/haberdetay.aspx?haberid=431316&detail=1&winmode=pop

16 Ocak 2010 Cumartesi

15 Etohum girişimi 30 Ocak 2010′da açıklanıyor


2010’da destekleyeceğimiz 15 yeni internet girişimini etohum’un 30 Ocak 2010 Cumartesi günü Bahçeşehir Üniversitesinde düzenleyeceği haftasonu toplantısında açıklıyoruz.

2009 yılı içinde etohum’a başvurularını yapan adaylar zorlu bir seçim sürecinden sonra Ocak ayı içinde yatırımcı ve tecrübeli internet girişimcilerinden oluşan bir topluluğa sunumlarını yaptıktan sonra ilk 15 aday arasına girmeye çalışacaklar. 2009 yılında etohum’a 1.000’in üzerinde girişimci başvurdu. Bu başvurular arasından 150 kişiyle yüz yüze görüşülerek 40 girişimlik kısa listeye indirildi. Bu adaylar Ocak’ta sunumlarını tecrübeli internet girişimcilerine yaptıktan sonra etohum’un destekleyeceğiz 15 girişim ortaya çıkacak.

15 yeni şirketin açıklanacağı 30 Ocak 2010 Cumartesi etohum toplantısında Airties ve Maxim kurucu ortağı Ziya Boyacıgiller, Sobee kurucusu Mevlüt Dinç ve biletix.com kurucuları Ali Abhary ve Dave Dorner konuşmacı olarak katılacaklar. Etohum haftasonu toplantısının programı ise şöyle;

30 Ocak 2010 Cumartesi Programı

10:00 – 10:30 Kayıt (kahve & çay)

10:30 – 10:45 Etohum 2010 hoşgeldin konuşması – Burak Buyukdemir
10:45 – 11:00 Bahçeşehir Üniversitesi & Co-op programı adına konuşma
11:00 – 12:00 Ziya Boyacıgiller – Airties ve Maxim kurucu ortağı

12:00 – 13:00 Yemek arası

13:00 – 14:00 Mevlüt Dinç – Sobee kurucusu

14:00 – 14:10 Kahve arası

14:10 – 14:15 Tasarımcılar Yarışıyor Ödül Töreni – Hasan Yalçın
14:15 – 15:15 Ali Abhary / Dave Dorner biletix.com kurucuları

15:15 – 15:30 Kahve arası

15:30 – 16:00 Etohum 2009 adayları gelişmeler
16:00 – 17:00 Etohum 2010 tanıtımları

17:00 Kapanış

Tarih: 30 Ocak 2010, Cumartesi
Saat: 10:00 – 17:00
Yer: Bahçeşehir Üniversitesi / Fazıl Say Salonu – Beşiktaş / İstanbul
Kroki: http://twshot.com/1I1M

Program hakkında detaylı bilgi
http://twshot.com/1I1L