31 Mayıs 2009 Pazar

Part - time çalışabileceğimiz iş alanları

Merhaba Arkadaşlar ! Bu hafta sizlere okurken part time çalışabileceğiniz iş alanları hakkında bilgi vermek istiyorum. www.unisbul.com un kuruluş aşamasında ilk olarak düşündüğümüz, bu fikrin oluşmasının sebebi çevremizdeki üniversiteli arkadaşların okurken akşam çıkışlarda harçlıklarını kazanabilmeleri için part time iş arıyor olmalarıydı. Çünkü çoğumuz Anadolu’dan gelmiş, ailemizden ayrılmış, tek başımıza ev tutmuş, ailemizden gelecek parayla hem okuyup, hem de evin elektrik, su, doğalgaz faturasını ödemek zorundayız. Ailemizden gelen para bunların hepsini karşılamak için yeterli olmuyor. Üniversite okuyorsan tiyatroya gideceksin, sinemayı kaçırmayacaksın, yeri geldiğinde operaya gideceksin, kitap alacaksın, kültür başkenti İstanbul’da kültür kokacaksın. Üniversiteliysen bunların hepsini yapacaksın. Bahane bulamazsın. Aileden gelen para yeter mi buna? Belediyeden burs alıyorsun, o da kesiliyor. Yine mecbur kalıyorsun okurken çalışmaya.

“ Çalışacaz da nerden bulacaz işi”. Hem okuyup hem de iş aramak için gezecek miyiz? Kariyer sitelerini gezsek. Hangisini gezelim. Part time eleman aranıyor…Ne internetten üzerinden pazarlamacı. Başka iş yok. Bu anda devreye www.unisbul.com giriyor. Üniversiteliye özel olsun. Part time iş olsun. Bir de stajlarımıza yardımcı olsun. Kariyer fikri edinebilmek için iş dünyasından makaleler de olsun. İşte siz üniversiteli arkadaşlar için hepsini bir araya getirdik. Bu site sizin kariyer siteniz. Kariyerinizi şekillendirmek istiyorsanız www.unisbul.com a belki de ilk cv’nizi bırakacaksınız. Cv’niz boş mu? O zaman hemen şekillendirmeye başla. İngilizce seviyen düşük mü? Okuma- Konuşma- Anlama. Ne yapman gerekiyor. O sana kalmış. İster İngilizce kitaplar alırsın, kasetten İngilizce hikayeler dinler, istersen kursa gidersin, istersen Amerikada yazın çalışırsın, istersen Avrupada dil eğitimi alırsın.
Bir dil yeter mi yetmez. En az 2 dilin olmalı. Tabi rakiplerini geride bırakmak ve iş şansın artsın istiyorsan. Ne diyor büyüklerimiz. Eskiden ekmek aslanın ağzındaydı. Ya şimdi ? Midesini geçti…

Son yılların en gözde mesleği pazarlama ve tanıtım işleri. Hatta bu işleri part time yapabiliyorsunuz. Kriz var iş yok diyorlar. Evet yok evde oturup sadece tek işe odaklananlara. Gözünü açıp şöyle etrafına bir baksa nerelerde çalışabileceğini görür. Her yaştan binlerce pazarlama elemanı aranıyor. Ama en çok aranan pazarlama ve tanıtım elemanı bayan. Reklam, fuar ve organizasyonlarda bayanlara çok iş var.

İkinci iş alanı bayanlara yönelik sekreterlik, bay - bayan kasiyer elemanı, otobüs, uçak host ve hostesliği.

Üçüncü olarak iş alanı yazılım. Üniversite okuyan herkes yazılıma bir şekilde girmiş oluyor.
Şirketlere web site zorunluluğu geldikten sonra herkes bir akrabasının web sitesini yapmak için uğraşmıştır.Yaptığı küçük çaptaki sitelerden aldığı ücret öğrencilere tatlı geliyor. Başlıyor yazılımla uğraşmaya. İnşaat mühendisliği okuyan bir arkadaşım var. Kendi bölümü üzerine bir şey yaptığını daha görmedim. Ne zaman görsem sonsuzla sonsuzu çarpmaya, algoritma üretmeye çalışıyor. Bir çok bilgisayar mühendisliği okuyan arkadaştan daha çok çalışıyor. Yazılım alanında o kadar fazla iş var ki, herkes ekmek parasını burdan kazanabilir.

Diğer bir alan ise dershanelerde etüt öğretmenliği. Büyük çoğunluğumuz üniversiteyi kazanmadan önce dershaneye gitmişizdir. Kimimiz ilkokul 4.sınıftan itibaren kimimiz de son sene sınav sistemini daha iyi tanımak için dershaneye gitmişizdir. Etüt öğretmenliği kavramını da biliyorsunuzdur. Binlerce dershane olduğunu düşündüğümüz zaman bu alanda da okurken çalışabileceğimiz bir potansiyel vardır. Yapmanız gereken ilkokul ya da üniversite hazırlık öğrencilerine yardımcı olmak, sorularını cevaplamak. Etüt öğretmenliği yapan arkadaşlar okul çıkışlarında ve genellikle haftasonları full time çalışırlar.Etüt öğretmenliği başvurularına haziran ayında başlamak işe alımınızı kolaylaştıracaktır. Çünkü bir çok dershane bu ayda etüt öğretmenleri alımına başlamaktadır. Size www.unisbul.com ‘un bu alanda başardığı bir olayı anlatmak istiyorum. Haziran 2008’de Bakırköy Doğuş Kolejinde ingilizce etüt öğretmeni aranıyor diye siteye bir ilan gelmişti. Yıldız Teknik Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyan bir üyemiz evinin hemen yanında olan bu koleje başvuru yapmış ve etüt öğretmeni olarak işe başlamıştır. Halen kolejde etüt öğretmenliği yapmakta olan üyemizin başarısı gören Doğuş Koleji müdürü kendisini okul bitiminde Doğuş Üniversitesine öğretim görevlisi olarak atayacağını bildirmiştir. Bizim için ne mutululuktur ki bir üyemizin bile bizim aracılığımızla bir iş bulması ve kariyerine bu şekilde başlaması. Daha bir çok alanda part time gönderip te orada kalıcı olan üyelerimiz vardır. Niçin siz de part time çalışmaya başladığınız bir yerde yüksek mevkilere gelmeyesiniz?

Dil çevirmenliği yaparak harçlığınızı kazanabilirsiniz. Yazın gelmesiye birlikte cankurtarana ihtiyaç arttı. Cankurtaran olarak deniz ve havuzlarda çalışabilirsiniz. Havuz temizliği, lokantalarda garsonluk, tatil bölgelerinde barmenlik yapabilirsiniz. Özellikle yazla birlikte tatil bölgelerinde part time işler arttı. Turistlerin de Akdeniz, Ege gibi bölgelere akın etmesiyle birlikte firmalar yazın çalıştıracak üniversite öğrencileri aramaya başladı. Yeme – içme – konaklama ihtiyacını da karşılıyor bu tip firmalar. Yazın çalıştığım parayla hem eğleneyim, hem de tatil yapayım diyorsanız bu işler tam size göre. Çalışırken farklı ülkelerden gelen turistlerle arkadaşlıklarınızın oluşacağını unutmayınız. Hem dil olarak da kendinizi geliştirme imkanına sahip olabilirsiniz. Üniversite hazırlık okurken bir arkadaşım vardı. SultanAhmet’de lisedeyken garsonluk yapmıştı. Dil yapısına uygun ingilizce konuşamasa da günlük ingilizcesi çok güzeldi. Turistlerle birebir ilgilendiği için ingilizcesini de geliştirmişti. Demek ki ingilizce öğrenmek için Amerika’da WAT ( WORK AND TRAVEL) şart değil. Türkiye’de de Akdeniz, Ege sahillerinde çalışarak WAT yapabilir, ingilizcenizi geliştirebilirsiniz. Herşey sizin çabanıza bağlı.

Kendi alanınızla ilgili part time çalışmalar da mevcut elbette. Elektrik, elektronik, makina teknikerliği, bilgisayar tamiri gibi işlerde de çalışmak mümkün.

Üniversitede okurken hangi işte çalışırsanız çalışın muhakkak size faydası olacaktır.

http://unisbul.com/makaleoku.asp?id=17

29 Mayıs 2009 Cuma

Kariyer Panayırında dağıtılan defter, çanta, kalem ve bisküviler güzeldi...

Kariyer Panayırı iki gün sürdü.. 28-29 Mayıs. İlk gün panayırın bir kokusunu alalım dedik. Peryön kulüplere sponsor olmuş, panayıra davet etmişti. Yıldız Teknik Tog, Marmara Üniversitesi Community, Marmara İşletme kulübü, İTÜ 'den bir kulüp ve İstanbul Üniversitesi kulüpler birliği katılmıştı. Her birerleriye iletişime geçtik. Yine uniaktivite yerini almıştı. Dolaşırken gözümüze Fortis bank'ın dağıttığı ücretsiz el çantaları dikkatimizi çekti. Çantaları almak için mezun ya da 4.sınıf olup cv bırakmak gerekiyordu. Tabi ki ben alamadım. Kariyer üzerine seminerler devam ediyordu. Benim çok vaktim olmadığı için katılamadım ama güzel konular vardı. İlk gün kalemleri aldık çıktık.

İkinci gün 4 kişi gittik. 2 arkadaşımız çeşitli firmalarda çalışıyordu. Ama onlar da kriz nedeniyle işten atılabiliriz diye cv'lerini büyük firmalara bırakmayı tercih ettiler. Çalık Holding, Finansbak, Carrefeur, YkM, Turkcell ... Sırayla cv bırakıp kalem, defter topluyorduk.Sıra yine Fortis banka gelmişti..Cv doldurdum ama cv'ye göre okulumu 2008 de bitirmiştim. Dün bana verilmeyen çantayı tek bir harf değişiklğiyle almıştımm..Carrefeur bisküvi, ayakkabı parlatıcısı, meyve suyu, nescafe dağıtıyordu. Bir çok firma ise defter, kalem.. Son gün ve son saatler olduğu için hepsi ellerindekini bitirmek telaşıyla 2 şer tane veriyorlardı.. Söyliyim şimdiden önümüzdeki dönem için defter ve kalemlerim hazır.

Kalem, defter bahane.. Kızlar şahane.. :) Bu gün daha tedbirli gittik panayıra.. Tek tek firmalarla iletişime geçip, kartvizitlerini aldık, kartvizitlerimizi bıraktık. Carrefaur'dan yaptığımız toplantılarda kahve ve bisküvi desteği için söz aldık. Tukcell'in reklam bölümüyle ilgilenen kişiyle görüştük. Panayırdan çıkarken bizi tanımıyan yoktu. Artık bir panayırı kendi lehinize çevirebilmenin yollarını öğrenmiş oldunuz. En son ise bir çanta dolusu defter ve kalemle birlikte çıktık.

Çok fazla katılım yoktu panayır'a.. Ama yeterli diyebilirim. İnsanlar işe girebilmek için cv bıraktı ama firmalar cv bankası oluşturmak için cv topladı..Yine de büyük firmalara her zaman ulaşmak kolay olmuyor. Bu panayıra firmaların İnsan Kaynaklarının katıldığını düşündüğümüzde yararlı bir iş yaptığımızı düşünebilirsiniz..

11 Mayıs 2009 Pazartesi

Staj üzerine ilk makalem.

Merhaba Arkadaşlar,
Üniversitemizin kampüsünde güzel günler geçirmeye devam ediyoruz. Üniversitenin tadını çıkarmaya, kantinlerde bir araya gelip kahkahalara varan sohbetlere, kulüplerin düzenlemiş olduğu etkinliklere, workshoplara katılmaya devam ediyoruz.
Bir yandan derslerimiz, ağır projelerimiz devam ederken, bir yandan da kendimizi sosyal olarak geliştirmeye çalışıyoruz. Derslerimizin yanı sıra bazı arkadaşlarımız kendilerini geliştirmek amaçlı okul çıkışlarında veya boş saatlerinde anlaştığı firmalara gidip iş hayatını öğrenmeye çalışıyor. Kimimiz okula destek amaçlı stajlarımızı yapıyoruz. Bazılarımız da yazın staj yapıp, kariyerimize iyi bir başlangıç yapmak istiyoruz. Benim de bu yazımda asıl bahsetmek istediğim stajlar.
Çoğumuz staj yapmak zorundayız. Yazın sıcağında neden çalışalım ki? Zaten senenin büyük bir bölümünü eğitimle geçirmişiz. Yazın yatmak, dinlenmek, kuma bürünmek, denize dalmak varken neden vaktimizi staja ayıralım diye düşünüp, naylon staj yapmak isteyen arkadaşlar oluyor. Stajların çok önemli olduğu bilincinde olan arkadaşlarımız ise 2-3 ay öncesinden yani mart ayı girer girmez stajlarını nerede yapacaklarını düşünmeye başladılar. Diyelim ki Turkcell okullar dolaşıp, staj için cvleri kabul ediyormuş. Normal zamanlarda ulaşmakta güçlük çektiğimiz bazı şeyler ayağımıza geliyor. Ne güzel ! Turkcell gibi büyük şirketlerde staj yapmak çoğumuzun hayalidir. Çünkü herkes tarafından kabul görmüş şirketlerde staj yapma ayrıcalığına sahip oluruz. Bu da bizim için işe girerken referans olarak yazabileceğimiz, rakiplerimizi geride bırakabileceğimiz bir olanaktır.
Şimdi de size staj tiplerinden bahsetmek istiyorum. Staj 3 türlü yapılır:
1- Naylon yaparsın, kendini aldatırsın.
2- Küçük bir firmada çalışırsın, bir çok şey öğrenirsin.
3- Cv’de yazmak için staj yapılır. Bu da büyük bir firmada staj yapmaktır.

Gelelim hangi tür stajın size fayda sağlayacağına. İlk seçenek bizim birikimimize katkı sağlamayacağı için sadece okuldan mezun olmamızı sağlar.
Diğer staj tiplerinin ise bir yerlerden bize katkısı olacaktır. Her iki stajda da bir şeyler öğrenmek istiyorsak çabalamamız gerekiyor. Staj yerlerinde sormadan bir şey öğrenemeyiz. Çünkü hiçkimse biz istemedikten sonra bize bir şeyler öğretmek için çabalamaz. Sen sorarsan cevaplarlar. Bu yüzden staja ara vermeden devam etmeli ve bir şeyler öğrenmek için çabalamalıyız. Stajımız esnasında eğer çabaladıysak, bir şey öğrenemiyorum diye hayıflanmaya çok da gerek yok. Staj süresince gördüklerimiz ve yaptıklarımız bize, iş yaşamına farklı açılardan bakma perspektifi sağlayacaktır.

Hala nerede staj yapacağımı bulamadım diyorsanız ben size fikir oluşması açısından stajer alan firmaların adreslerini gönderebilirim. Size bir fikir verebilirim. Okmeydanı Perpa binlerce firmanın bulunduğu merkezi bir yer. Burada dolaşıp kendinize bir staj yeri ayarlayabilirsiniz.

7 Mayıs 2009 Perşembe